вівторок, 10 липня 2018 р.

Цікаві факти з хімії

 

Коли ми ріжемо цибулю і “плачемо” – то заслуга цих фіктивних емоцій належить саме сірці, яка вбирається в грунт, де росте цибуля.
   Гігієнічні “продукти” на основі сірки створені спеціально для чистки проблемної шкіри від вугрів і висипки. 

   Вушна сірка, яку нас привчили видаляти ще з дитинства ватними тампонами, “отруює” наше життя з благородними намірами. У ній містяться особливі ферменти лізозіма; саме вони “не пускають” в наш організм усі бактерії.
   У 1985 році група американських і англійських дослідників відкрили молекулярні сполуки з вуглецю, які сильно нагадують своєю формою футбольний м’яч. На честь нього і хотіли назвати відкриття, проте вчені не домовилися, який термін використовувати – football чи soccer (термін футболу в США). У підсумку з’єднання назвали фуллеренами на честь архітектора Фуллера, який придумав геодезичний купол, складений з тетраедрів. 
    Французький хімік, аптекар і лікар Нікола Лемері (1645-1715) свого часу спостерігав щось схоже на вулкан, коли, змішавши в залізній чашці 2 г залізної тирси і 2 г порошкоподібної сірки, доторкнувшись до неї розпеченою скляною паличкою. Через деякий час з приготовленої суміші почали вилітати частинки чорного кольору, і сама вона, сильно збільшившись в обсязі, так розігрілася, що почала світитися. 
    Виділення газоподібного фтору з фторвмісних речовин виявилося одним з найважчих експериментальних завдань. Фтор має виняткову реакційну здатність; причому часто його взаємодія з іншими речовинами відбувається із запалюванням і вибухом. 
    Йод відкрив в 1811 році французький хімік Б. Куртуа Існує – така версія відкриття йоду. Відповідно до неї, винуватцем відкриття був улюблений кіт Куртуа: він лежав на плечі хіміка, коли той працював в лабораторії. Бажаючи розважитися, кіт стрибнув на стіл і зіштовхнув на підлогу судини, які стояли поруч. В одній з них перебував спиртовий розчин золи морських водоростей, а в іншій – сірчана кислота. Після змішання рідин з’явилася хмара синьо-фіолетового пару, що було не чим іншим як йодом. 
   У головному мозку людини за одну секунду відбувається 100 000 хімічних реакцій 
   У 1903 році в американському штаті Канзас з нафтової свердловини раптово забив фонтан газу. На великий подив нафтовиків, газ виявився негорючим. Нова зустріч з ним припала на роки Першої світової війни. У німецький дирижабль, що скидає бомби на Лондон, потрапив запальний снаряд, але дирижабль не спалахнув. Повільно стікаючи газом, він відлетів геть. Секретні служби Англії переполошилися: до цього німецькі дирижаблі вибухали від попадання снарядів, так як були наповнені воднем. Експерти-хіміки згадали, що задовго до війни німецькі пароплави чомусь везли, як баласт монацитовий пісок з Індії та Бразилії. Цим газом був гелій. У монацитовому піску, який довгий час був головним гелійовмісною сировиною, міститься радіоактивний елемент торій, при розпаді якого утворюється гелій, який по щільності поступається тільки водню, але має перед воднем перевагу: він негорючий і хімічно інертний.
 Якщо ви думали, що залізо - це щось міцне і надійне, ви помиляєтеся. Залізо, нагріте до 5000 градусів Цельсія, стає газоподібним.
 За одну хвилину Сонце виробляє більше енергії, ніж вся Земля витрачає за рік. Причому, ми не споживаємо всю енергію, що йде від Сонця. Та енергія, яка доходить до Землі розподіляється так: 19% сонячної енергії поглинається атмосферою, 47% - падає на Землю, а 34% - повертається в космос.
 Граніт проводить звук в десять разів краще, ніж повітря. Тобто, те, що ми зазвичай добре чуємо на відстані ста метрів, було б чути за кілометр, якби між нами і джерелом звуку була суцільна гранітна стіна.
 Рекордсменом за кількістю відкритих хімічних елементів є швед Карл Шеллі. Кисень, хлор, вольфрам, марганець, фтор, молібден, барій - його відкриття. На другому місці разом чотири чудових хіміка: Яком Берцеліус, Карл Монсандер (Швеція), Гемфрі Деві (Англія), Поль Лекок де Буабордан (Франція). Кожен з них відкрив 4 елементи. Ці вчені відкрили 1/4 всіх відомих на сьогоднішній день хімічних елементів.
 Історія хімії багата помилковими елементами. За всю історію науки таких «хибних» елементів накопичилося 250 штук. Так з 100 представлених нібито рідкоземельних елементів істинно окремими елементами, а не сполуками виявилися лише 15.
 Найвища температура створена людиною ~ 4 трлн. К, (що можна порівняти з температурою Всесвіту в перші секунди її життя), була досягнута в 2010 році при зіткненні золотих частинок, прискорених до близькосвітлових швидкостей. Експеримент був проведений на установці RHIC, розташованої в Брукхейвенській національній лабораторії, США.
 Найнижча температура створена людиною нижче 5,9*10? 12К, тобто вище абсолютного нуля менш ніж на 1/170 млрд частку градуса. Ця температура в 1995 році була отримана Еріком Корнеллом і Карлом Виманом з США при охолодженні атомів рубідію.
 Характерний запах монет - це не запах металу. Він виходить від сполук, що утворюються від зіткнення з металом органічних субстанцій, наприклад, людського поту. Причому щоб людина відчула цей «металевий» запах, досить дуже малої кількості реагентів.
 Англійський учений Джозеф Прістлі в 1767 році зацікавився природою бульбашок, які виходять на поверхню під час бродіння пива. Над пивним чаном він помістив чашу з водою, яку потім спробував на смак, і виявив, що вона має освіжаючу дію. Прістлі відкрив ніщо інше, як вуглекислий газ, який і сьогодні використовується при виготовленні газованих напоїв. Через п'ять років Прістлі опублікував роботу, в якій описав більш досконалий метод отримання вуглекислого газу шляхом реакції сірчаної кислоти з крейдою.
 Водень є першим елементом в періодичній таблиці. Він дуже легкозаймистий і є найбільш поширеним елементом, знайденим в нашому всесвіті.
 Гелій легший за повітря навколо нас, тому ідеально підходить для повітряних куль, які ми використовуємо на вечірках.
 При нормальних умовах масло і вода не змішуються. 
 Слово «хімія» походить від єгипетського слова, що означає «земля».
 Речі, невидимі для людського ока, часто можна побачити під ультрафіолетовим світлом, що дуже зручно для вчених і детективів.
 Люди видихають вуглекислий газ (CO2). Використовуючи енергію сонячного світла, рослини перетворять вуглекислий газ в їжу в процесі, який називається фотосинтезом.
 Генеральна асамблея ООН в 1994 році проголосила 16 вересня щорічним Міжнародним днем ​​охорони озонового шару.
 Для забезпечення стандартного польоту сучасного літака необхідно близько 80 тонн кисню. Стільки ж кисню виробляє 40 тисяч гектарів лісу під час фотосинтезу.
 До найтоншої матерії, яку може побачити людське око, відносяться стінки мильної бульбашки.
 Під дією соєвого соусу відбувається хімічна реакція, яка змушує убитого кальмара «танцювати» на тарілці.
 Перехід речовини з твердого в газоподібний стан називається сублімацією в хімії.
 Крім ртуті при кімнатній температурі в рідкий стан переходить францій і галій.
 Вода з вмістом метану може замерзнути при температурі вище 20 градусів Цельсія.
 Найпоширеніша речовина в світі це водень.
 Одним з найлегших металів вважається літій.
 У молодості Чарльз Дарвін був знаменитий своїми хімічними відкриттями.
 На честь країн було названо велику кількість хімічних елементів.
 В Індонезії люди видобувають сірку з вулкана, що приносить їм прибуток.
 Сірку додають до косметичних засобів, які призначені для очищення проблемної шкіри.
 Понад 100 тисяч хімічних реакції щохвилини відбувається в головному мозку людини.
 Срібло відоме своїми бактерицидними властивостями, тому здатне очищати воду від вірусів і мікроорганізмів.
 Половину маси Сонця становить водень.
 Ернест Резерфорд був першим, кому вручили Нобелівську премію з хімії.
 Спочатку платина коштувала дешевше срібла через свою тугоплавкість.
 Геосмін - це речовина, яка виробляється на поверхні землі після дощу, викликаючи характерний запах.
​​ Птахи допомагають визначити місце витоку газу, завдяки наявності в ньому запаху сирого м'яса, який додається штучним способом.
 Чарльз Гуд'їр вперше винайшов гуму.
 Найлегшим серед благородних газів вважається гелій. 
Джерело http://tut-cikavo.com/naukovi-facty/648-tsikavi-fakti-pro-khimiyu

Привіт

ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ (з 12.10.2022)

  ПРОВЕДЕННЯ ЗАНЯТЬ  З ХІМІЇ,  ГЕОГРАФІЇ,  БІОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЇ(з 12.10.2022 ) Відповіді на практичні, самостійні та контрольні роботи надси...